The Last Post

Momenteel loopt de voorstelling ‘Oorlog, soep en liefde’ bij toneelkring De Totetrekkers in Wingene. Na één van de voorstellingen, kwam een brandweerman mij er attent op maken dat we de voorstelling niet zijn begonnen met The Last Post, maar met het nummer Ten Velde.

Enig opzoekwerk leerde mij toch dat dit een foute opmerking was. Wie graag zelf wil oordelen kan het nummer dat we gebruiken hier beluisteren: The Central Band of The Royal British Legion – Last Post

Wanneer we dan even zoeken naar Ten Velde, dan krijgen we het volgende nummer: http://youtu.be/KhOkRhoedyk

Voor zij die graag wat achtergrondinformatie hadden gekregen bij The Last Post; here we go:
(met dank aan Luc Goethals voor het bezorgen van het nodige materiaal)

Het verhaal begint in 1862 tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Terwijl het leger van de Unie van kapitein Robert Ellicombe in de buurt was van Harrison´s Landing in Virginia, stond aan de andere kant van deze smalle landsgrens het leger van de Confederatie. Tijdens de nacht, hoorde kapitein Ellicombe het gekreun van een ernstig gewonde soldaat. Niet wetende of het een soldaat van de Unie of van de Confederatie was, besloot de kapitein ondanks het levensgevaar de gewonde soldaat te gaan zoeken om hem medische verzorging te bieden. In het onophoudelijk vuur van het gevecht, sluipt hij tot bij de gewonde soldaat en brengt hem naar het kamp van het leger van de Unie. Wanneer hij uiteindelijk zijn kamp bereikt, ontdekt hij dat het een vijandelijke soldaat is…
…de soldaat was reeds overleden.

De kapitein ontstak een lantaarn en in de schemering zag hij het gezicht van de soldaat. Het was zijn eigen zoon. De jongen studeerde muziek in het Zuiden toen de oorlog uitbrak. Zonder zijn vader te verwittigen, nam hij dienst in het leger van de Confederatie. De volgende ochtend, met een gebroken hart, vraagt de kapitein ondanks de vijandelijke status van zijn zoon aan zijn oversten om hem met militaire eer te begraven. Zijn verzoek werd uitzonderlijk ingewilligd. De kapitein vroeg ook of de muziekkapel van het leger de begrafenis mocht begeleiden. Zijn verzoek werd geweigerd wegens het feit dat zijn zoon een vijandelijke soldaat was. Maar uit respect voor de vader, werd toch besloten om één enkele muzikant toe te wijzen. De kapitein koos voor een hoornblazer. Hij vroeg de muzikant een reeks noten te spelen van een stukje papier die hij gevonden had in de jaszak van het uniform van de jonge militair, die zijn zoon was.

Zo ontstond de ingrijpende melodie « The Last Post », die tegenwoordig op iedere militaire begrafenis weerklinkt.

Tot op vandaag weerklinkt The Last Post nog altijd om 20u onder de Menenpoort in Ieper. En dit bijna onafgebroken sinds 1928. De enige onderbreking was tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Ieper bezet was.

Vandaag is het de 29840 ste plechtigheid.

Geplaatst in toneel en getagd met , , , .

Geef een reactie